Floorball – historien, udviklingen og fremtiden


Om floorball / fredag, oktober 12th, 2018

Floorball er i rivende udvikling i Danmark og vi nærmer os med hastige skridt dagen hvor der vil være 10.000 floorballspillere på dansk jord. I den forbindelse har vi sat os ned og kastet blikket på floorball historien, dens udvikling og hvordan fremtiden ser ud.

Floorball historie

Floorball er en nyere sportsgren, som først blev spillet i 1960’erne. Det menes at sporten startede ud i USA i forbindelse med at man begyndte at fremstille plastikstave til ishockeytræning i sommerhalvåret. Disse plastikstave var først tiltænkt som hjælperedskaber til den allerede populære sport ishockey, men i sidste ende blev det også til begyndelsen på den nye sportsgren floorball.

Udviklingen af floorball

Den første floorball turnering blev afholdt i den amerikanske stat Michigan i 1976. I begyndelsen spillede spillerne med en plastik-puk, som var inspireret af ishockey, men senere udviklede sporten sig til at blive spillet med den form for plastikbold, som vi kender i dag.

I norden slog floorball hurtigt igennem i Sverige, som er kendt for at elske ishockey ligesom amerikanerne. I løbet af 1970’erne blev floorball bredt ud i den svenske skoleidræt og de svenske fritidsklubber. I 1979 blev verdens første floorballklub Sala IBK dannet i den svenske by Sala.

Floorball kom til Danmark ti år senere. I 1989, da den danske floorball union DaFu blev dannet kort efter den første danske floorball klub Aalborg Flyers. Dog gik der nogle år før at DaFu blev anerkendt som en officiel sportsgren i Danmark, da DaFu blev optaget i IFF i 1991. Året efter blev det første danske mesterskab i floorball afholdt i 1992 og i 1993 kom det danske floorball herrelandshold på banen for første gang i historien.

Floorball er blevet populært i Danmark især i hovedstadsregionen hvor 3190 personer spiller floorball. På andenpladsen finder vi Midtjylland med 1937 floorballspillere. Det er en sportsgren, som først og fremmest er elsket af mænd, da der i Danmark er 6939 mandlige floorballspillere, mens der er 2406 kvinder.

Fremtiden for floorball i Danmark

I løbet af det seneste år har der været en medlemsstigning på omtrent syv procent i Danmark og det betyder at fremtiden ser lovende ud for sportsgrenen. I dag er der omkring 9000 personer, der dyrker floorball i Danmark og målet er at runde 10.000 inden længe.

Fremgangen i floorball ville ikke være sket uden det enorme arbejde, der bliver foretaget ude i foreningerne hvor frivillige ledere og trænere hjælper til med at udvikle de danske floorballklubber i dagligdagen.

Det er især børn i aldersgruppen mellem 0 og 12 år, som har fået øjnene op for sportsgrenen. 2682 af sportsgrenen knap 9000 medlemmer er i den aldersgruppe og her har der været en fremgang på hele femten procent.