Hvad er floorball, rent faktisk?


Om floorball / onsdag, april 27th, 2022

Floorball blev opfundet i Sverige i slutningen 1960`erne. Det minder meget om almindelig ishockey, bortset fra at man spiller indendørs på gulvet med en plastik bold, som har huller i. Floorball er meget sikrere end ishockey, fordi alt udstyr vejer mindre. Selvom ikke mange sportsfans, der bruger deres tid på at bruge Leo Vegas bonus, måske har hørt om det, bliver denne sport virkelig støt mere og mere populær i verden.

Reglerne

Den første floorballklub er svenske SALA, grundlagt i 1979, og det var da reglerne blev etableret. Officielle kampregler blev skrevet i 1981. 

Kampen varer i tyve minutter i tre perioder. Der er fem spillere og en målmand på hvert hold. Et par floorball regler:

Ingen kontakt med pindene

Ingen kropskontakt (kontrolleret skulder til skulder er tilladt)

Pinden skal være under taljen 

Bolden skal være hele tiden under knæhøjde

Ingen offside eller icing

For at bryde reglerne er der frispark som i fodbold.

Hvor spiller folk det?

Floorball er blevet spillet i nogle former siden det 20. århundrede på gymnasier i Canada, som en form of hockey, men tilpasset skolegymnastiksale. Skoler i Michigan begyndte at gøre floorball til en officiel aktivitet i gymnastiktimer i 1960`erne, og det var derfor, de påstod, at de opfandt det. Men en mere organiseret og detaljeret version af floorball blev først lavet på svenske skoler, hvor det blev spillet som en rekreativ og legende version af hockey i begyndelsen. 

Floorball arrangeres internationalt af det Internationale floorball–forbund (IFF), som blev grundlagt i 1986. Til at begynde med blev floorball mest spillet i de nordiske lande, flere dele af Europa og Japan. I 1990. blev floorball anerkendt i syv lande, og da det første europamestesrkab fandt sted, voksede antallet til fjorten. I 2009. er floorball blevet spillet i omkring 80 lande, hvoraf der er 58 nationale foreninger anerkendt af IFF. Sierra Leone var den første nationale forening i Afrika, og dermed har 1 national forening på hvert kontinent, udtagen Antarktis, selvføgelig. 

Fordelene

Der er mange fordele, når det kommer til at spille floorball. Du behøver ikke investere mange penge i udstyr. Du behøver ikke engang at have erfaring med at spille for at blive god, for det er en meget enkel sport at lære. Men for at blive en professionel, har du brug for mange års øvelse, fordi det bliver ret udfordrende, efterhånden som spillet skrider frem efter et stykke tid, og der er en masse tektisk viden involveret. Mænd og kvinder kan både spille, og du behøver ikke særloge fysisk krav. Den kan spilles hvor som helst, enhver overflade. Taktisk teamarbejde er virkelig vigtigt. 

Der er mange turneringer…

Der er et par floorball-konkurrencer udover Floorball-verdensmesterskabet, som er IFF begivenheder, såsom mesterskab cuppen, der spilles mellem top 4-rangerede nationale foreninger og Eurofloorball cuppen mellem fem og lavere rangerede. Andre mestesrkaber:

Asia Pacific floorball mesterskab – spilles hvert år i New Zealand, Singapore, Australien eller Japan. Fra 2010 er det en kvalifikation turnering til verdensmesterskabet i floorball.

Canada cup – international turnering, som afholdes hvert år i Toronto eller Ontario, og det er den største turnering uden Europa.

Czech open – den største klub turnering i verden, som er en traditionel sommerturnering, som afholdt i Prag. Det tiltrækker mere end 200 klubber fra 20 lande hvert år på grund af dets unikke aktiviteter udenfor banen.

Andre vigtige turneringer: Championships cup, Eurofloorball cup og Nordamerikansk floorball liga.